-
tobacco Silesiano
Dawno nic nie pisałem, a to z powodu iż wiele się u nas dzieje. Także uprawa w tym roku wiele wymaga uwagi.
Jak dotąd, tegoroczny sezon był najlepszy na uprawę tytoniu od czasu kiedy po raz pierwszy się tym zająłem. Wilgotna i dobrze przygotowana gleba pod sadzonki, naprzemienne opady z żarem słońca i częste odchwaszczanie gleby przyczyniły się do wspaniałego wzrostu mimo kilku gradobić i porywistych wiatrów ( część roślin podczas wichur nie była w stanie utrzymać się w ziemi na swoim systemie korzeniowym i po prostu się położyły, na szczęście szybka interwencja dała rezultat pozytywny)
W tym roku zdecydowawszy po zeszłorocznych testach do uprawy wybrałem jedną tylko odmianę, która daje najlepszy plon ilościowy na ziemi śląskiej, a mianowicie Sumatra z florydzkich nasion.
22 liście przydatne do cygar ( nie licząc liści "libra de pie" ) z jednej rośliny to dość plenna odmiana .
Natenczas rośliny są już po głównych zbiorach ( zostały jeszcze do zerwania liście corony i centro gordo.
Najdłuższy odnotowany u mnie lisć miał 81 cm!
Największa roślina miała 2,5 m wysokości z kwiatostanem
Teraz liście się suszą i wszystko wskazuje na to iż będą to ładne liście, a fermentacja i czas pokażą także czy będą przyzwoicie smakować
Saludos Amigos!
|
|