-
Don Rosa robusto L.F.
DON ROSA robusto L.F.
Cygara Don Rosa to nowość na polskim rynku.
Produkowane są w trzech pokrywach : Habano, connecticut, Maduro.
Opisywane cygaro nosi pokrywę Habano i jest w rozmiarze 5x50 czyli klasyczne robusto. Wprowadzane na nasz rynek w tej pokrywie sa także: Magnus 54x6 1/2, Toro 52x6 i Torpedo 54x6 1/8
dane techniczne:
Cygaro zwijane jest całkowicie ręcznie w honduraskiej fabryce Meros, dystybuowane jest w Polsce przez naszą firmę czyli DON LECHO
Format:
Robusto 5x50
Pokrywa; Habano- Jalapa, Nikaragua
Zwijacz: Habano seco - Jamastran, Honduras
Wkładka długa: Seco -Jamastran, Honduras; Viso -Esteli, Nikaragua; Ligero- Jalapa, Nikaragua
Wyglad i zapach cygara:
cygaro charakteryzuje się bardzo dobrą budową ,wydaje sie jakby miał wystąpić problem z ciągiem. Pokrywa oleista bardzo miła w dotyku z delikatnymi żyłkami w odcieniu colorado , zapach bardzo ale to bardzo przyjemny przywodzący na myśl łuski ziaren kakaowca i gdyby nie fakt ze jest to cygaro to z zamkniętymni oczami można by pomyslec ze to batonik. Od stopy zapach przywodzący jakby "masala chaj" z nutką kakao i ziół. Brak typowego zapachu tytoniowego.
Pierscień troche lichy na granatowym tle, co oznacza ze jest to long filler wytłoczony napis Don Rosa- mianowicie chodzi o wspólnika tabacalery pana Angelo Rosa. ( medium fillery mają pierścien zilono-morski)
Otwarcie cygara:
Cygaro zostało zdekapitowane dwu ostrzowym obcinaczem Xikar , Bez uszczerbku dla reszty "ciała" . Ciąg na sucho rozwiał moje obawy, dobry z lekkim oporem co zapowiada powolne spalanie - tak jak lubię.
Odpalanie: Dwoma zapałkami z pożądnym rozgrzaniem stopy, co zapewniło równe odpalenie.
Pierwsze pyknięcia lekko wytrawnepo czym od razu wysunęła się na pierwszy plan dośc mocna nuta słodkiego kakao -mniam. Do tego doszła lekka nuta kwiatowa.
Spalanie równe z nieznacznymi nierównościami, w 2/3 cygara bez zarzutu. Popiół dość zbity, jasnoszary
Do połowy cygaro nie zmieniało smaku, w 2/3 cygara moc sie trochę bardziej spotęgowała a nuta słodkiego kakao przeobraziła się w aromat czarnego (czytaj gorzkiego) kakao. i tak pozostało do końca gdy cygaro miało około 3,5 cm zrobiło się bardzo wytrawne, zaczęła pękać lekko pokrywa i doszedł lekki kwas,wtedy zakończyłem degustację.
Generalnie cygaro bardzo mi smakowało. Określam je jako średnio zbudowane Czas palenia - 1:10
Mam nadzieje że to cygaro znajdzie wielu zwolenników
Sugerowana cena detaliczna 12-13 zł
P.S. Brak fotek ze środkowej cześci palenia (zagadał mnie via skype Marek - Entelm) - Sorki
Ostatnio edytowane przez AdamLuczak ; 04-10-2009 o 09:53
Powód: dodałem link :)
|
|