-
Wilgotność sezonowo
Od kilku miesięcy (powiedzmy, że od czerwca) nie mogłem obniżyć wilgotności w humidorze - pomimo, że mam wyjęty nawilżacz - gdyż w domu bywało czesto pow. 70 % a i niekiedy jeszcze więcej. Musiałbym bardzo długo wietrzyć humidor w dniach, kiedy wilgotność w pokoju spadała do jakiś 65%.
Dopiero teraz zaczyna sie ona bardziej obniżać, jak już zacząłem ogrzewać (nawet nie chcę myśleć co będzie gdy się ociepli i śnieg zacznie topnieć) W humidorze mam jeszcze dziś aż 69%. Ubiegłego lata, pamietam, było to samo - wiosna, jakieś pierwsze deszcze, koniec z ogrzewaniem i wilgotnosć rośnie nie do opanowania ... Jak latem utrzymać wilgotność na poziomie 65 % to naprawdę nie mam pojęcia.
Ratowałem sie tak, że wyjmowałem cygaro, które chciałem wypalić już na dzień wcześniej, no ale tylko wtedy gdy, akurat, wilgotność w domu się obniżała - irytujące nieco zajęcie, jednak palenie 70 % kuby (co tu już było jak widzę, przez Radka, poruszane) jest dalekie od tego o co chodzi.
Macie jakieś patenty na zbicie, lub utrzymanie niższej, wilgotności w sezonie letnim? Nie muszą być super efektywne – dla mnie dobre i 2-3%.
Pozdrawiam.
-
Odp: Wilgotność sezonowo
anhydron czyli bezwodny nadchloran manezowy wiąże do 35% wagowych wody - i o ile pamiętam jest bezwonny... ale to trzebaby było sprawdzić. no i poeksperymentować ile go wsadzić do humidora by Ci go za bardzo nie osuszył...
...życie jest za krótkie, by żyć byle jak...
-
jaka jest pojemność humidora i ile jest tam cygar?
-
Humidor na jakieś 100 cygar. Jest w nim ze 60, raczej dużych - ring 50 i więcej.
-
-
-
Ad. Proforma.
Chemię nie bardzo chciałbym stosować, ale kto wie czy, przynajmniej doraźnie, nie jest to jakieś rozwiązanie. No zobaczymy.
Ad Jacek.
Wymienić? Na jaki? Chyba ... z „osuszaczem” – cokolwiek by to miało znaczyć - zamiast nawilżacza? Są takie w ogóle?
Bo pprzecież w każdym humidorze wilgotność wzrośnie do średniej panującej w pomieszczniu. To jest jedynie kwestia czasu, a otwieranie humidora ten proces znacnie przyspiesza. Mój trzyma parametry ale nie przez pięć, dość wilgotnych, letnich, miesięcy. W sezonie grzewczym, gdy wilgotnośc w nim muszę podnosić, przez nawilżanie, to nie ma problemu z jej stabilizacją . Zresztą w innym humidorze, małym, też mam to samo. Lato +- 70 % a to, jak dla mnie, za dużo.
-
-
A zwykła sól kuchenna w szklance by nie pomogła ?
Jest całkiem higroskopijna...
Możesz ją wcześniej wyprażyć w piekarniku.
Adam
-
poszukaj anhydronu... to naprawdę dobrze osusza...
...życie jest za krótkie, by żyć byle jak...
|
|