-
Problem z wilgotnością jako pochodną temperatury.
Myślę że na ten temat to dobrze byłoby założyć osobny wątek
Piszę że przynajmniej ja mam spory problem z wilgotnością jako pochodną temperatury...
Ma ktoś pomysł jak na temperaturę wpłynąć ?
Adam
-
Odp: Problem z wilgotnością jako pochodną temperatury.
To pierwsze było łatwe,nowy wątek proszę uprzejmie.
Druga sprawa a zarazem temat przewodni wątku to już nie taka łatwizna.
W pewnych kręgach króluje zasada utrzymania max 70% wilgotności niezależnie od temperatury
Za wysoka temperatura czyli ok 22-25stopni, przy stabilnej wilgotności w granicach 65-max70 % nie ma większego znaczenia dla cygar tak samo jak i za niska15-17st.
osobiście nie zaprzątałbym sobie głowy temperaturą i tego nie robię.
Ważna jest wilgotność aby nie była za wysoka i nie przekraczała 70% przy wysokiej temp i nie spadała poniżej 60%.Cygara wbrew pozorom mają sporą tolerancję wytrzymałości.Oczywiście nie lubią szoków ekstremalnych ,ale kto je lubi:p
Gdy zmienisz walkę z temp,na dbałość o należytą wilgotność ułatwisz sobie życie.
Oczywiście są sposoby na uregulowanie problemu z wysoką temperaturą ,ale nie są to standardowe zachowania wobec cygar i w sumie po co się do nich uciekać.
Ważną rzeczą a niestety pomijaną przez właścicieli cygar,jest odpowiednia cyrkulacja powietrza w humidorach.
Niestety coraz częściej o tym fakcie zapominają również producenci humidorów.
Dlatego też my musimy pamiętać o nie przepełnianiu swoich humidorów oraz takim ułożeniu cygar aby zapewnić im obieg powietrza w ścisku nie będą wydzielały za dużo ciepła własnego.
-
Hmmm, mnie zastanawia na jakiej zasadzie jest robiony pomiar wilgotności w higrometrach elektronicznych.
Chociaż w sumie jeśli higrometr podaje względną wilgotność, a taka chyba ma zastosowanie przy cygarach, to problemu nie ma.
Ja mma jednak obserwację taką że cygara od Richarda przychodzą perfekcyjne, natomiast jak poleżą u mnie trochę to są mniej wilgotne... a 70% stoi jak drut.
Adam
-
-
Panowie, co robić, mam 80%, wietrzenie nic nie daje, bo powietrze ma tyle samo, czy chłodzić humidor???
-
Przeczekać. Nic nie robić. Będzie dobrze.
-
Jacek kiedyś mówił, że lód powoduje spadek wilgotności. Może spróbuj w tę stronę.
-
Tak, ale spadek wilgotności nastepuje na jakiś czas tylko. W sumie to do niczego nie doprowadzi na dłuzszą metę.
-
Zamieszczone przez Bruno
Tak, ale spadek wilgotności następuje na jakiś czas tylko.
Potwierdzam,ale..
...jeśli poświęci się czas na pilnowanie momentu,kiedy lód przechodzi w stan cieczy i wymieniać wodę na kolejne kostki lodu.
Eksperyment wciąż trwa i sprawdza się.
Na 100 sztuk humidor,aby spadek był powolny podaję dwie-trzy kostki lodu,pilnuję i kiedy jest więcej wody niż lodu to wodę wylewam i dokładam nowe kostki.
Sposób ten potrzebuje uwagi i czasu.
-
Jacku, przecież tą metodą wprowadzasz dodatkowy nawilżacz...
W warunkach domowych ciężko osuszać, możecie spróbować wstawić słoiczek z solą kuchenną, powinna trochę wilgotności pochłonąć.
Adam
|
|