-
Starzenie cygar
Doświadczeni miłośnicy cygar doskonale wiedzą o wzroście przyjemności z palenia cygar prawidłowo starzonych, tudzież przechowywanych przez min 12 miesięcy od daty zakupu.
Subtelne smaki, złożoność konsystencji w dobrze starzonych cygarach jest niesłychane i niezapomniane.
W cygarach leżakowanych poprawia się ich balans.
Wielu miłośników cygar wierzy w skuteczność działania procesu starzenia cygar i porównuje je do leżakowania wina.
Świetne cygaro, to coś, na czym nam zależy najbardziej.
Wielu sprzedawców twierdzi, że ich cygara są doskonałe zaraz po zakupie, aha.
Tyle tylko, że im zależy na jak najszybszej sprzedaży cygar.
Oczywiście jest tak ,że cygara zaraz po zakupie nadają się do palenia i warto to robić aby sprawdzić co się kupiło.
Teoretycznie wszystkie ręcznie robione cygara z długą wkładką poprawiają się z wiekiem, dlatego przed odrzuceniem wszelkich cygar jako "złe" powinno się pozwolić im na odpoczynek przez jakiś czas i ponownie zapalić jedno z nich.
Można być mocno zaskoczonym, jak wiele z lichych na pozór cygar zamienia się w przyjemne palenie.
Jednak starzenie nie może poprawić cygar, które wykonane są źle z mniejszą starannością lub z kiepskiego tytoniu.
Tutaj nic już nie pomoże.
Innym sposobem jak można posiąść cygara dobrze starzone, które zapewniają łagodność, złożone aromaty, etc, jest kupno pudełka drogich cygar vintage.
W moim przypadku, chciałem spróbować cygaro Sancho Panza Corona, których produkcja zakończona została w roku 2006 i obecnie nie sposób było kupić je via net.
Cygara te można było kupić na przełomie wiosny i lata 2007r w Hiszpani za 170$ i pewnie gdzieś tam sobie jeszcze leżą w jakieś trafice.
Ja zapłaciłem ponad 290$.
Jeśli woli się zaoszczędzić pieniądze można eksperymentować z starzeniem na własną rękę, potrzeba uzbroić się w cierpliwość i zastosować się do kilku prawideł.
|
|