inaczej być nie może... a przynajmniej nie powinno!
Wersja do druku
Z żalem przyznaję, że z pierwszej dziesiątki magazynu CA za 2009 rok paliłem tylko Partagasa Serie P No 2 Tubo i byłem bardzo przyjemnie zaskoczony jego względną - jak na Partagasa - łagodnością, świetnym ciągiem i aksamitnym dymem. Z ogłoszonej listy mam jeszcze Ashtona Virgin Sun Grown Torpedo, ale wciąż poleguje w humiku i spróbuję go dopiero za czas jakiś :) Pozdrawiam
Chciałem napisać już wcześniej na temat wyników rankingu CA, ale nie mogłem znaleść tematu. No i "blesa cygaro" zajeło 3 miejsce, nie jest tak źle, pomyliliśmy się bles o jedyne 2 miejsca ;) Ciekawe jakie cygara zajmą pozostałe miejsca...
Dla podtrzymania ciągłości tematu Najlepsze Cygaro Roku
Cigar Aficionado Top 25 2009r.
zamieściłem w formie linków pełną listę wyróżnionych cygar.
Nr 1.Padrón Family Reserve No. 45 maduro
Nr 2.Cohiba Siglo V Tubo
Nr 3.My Father No1
Nr 4.Diamond Crown Double Corona No. 1
Nr 5.Oliva Serie V Liga Especial Belicoso
Nr 6.601 Box Press Maduro Toro
Nr 7.Arturo Fuente Hemingway Classic
Nr 8.Rocky Patel Olde World Reserve Maduro Torpedo
Nr 9.Ashton Virgin Sun Grown Torpedo
Nr10.Partagas Serie P No. 2
Nr11.Aurora Preferidos Maduro Robusto
Nr12.Casa Magna Colorado Extraordinario
Nr13.La Flor Dominicana Salomon
Nr14.Fuente Fuente OpusX Reserva D'Chateau
Nr15.Benji Menendez Partagas Master Series Majestuoso
Nr16.Alec Bradley Family Blend
Nr17.Partagas Salomon
Nr18.Ambos Mundos No2. Robusto
Nr19.Illusione Epernay La Ferme
Nr20.Mi Dominicana Lancero
Nr21.Casa Fernandez Lancero
Nr22.Padilla Signature 1932
Nr23.C.A.O. Lx2 Toro
Nr24.Xikar HC Series Habano Colorado Belicoso
Nr25.Nestor Miranda Special Selection Coffee Break
Czy ktoś "wie coś o" lub "miał do czynienia z" poz. 15, 18, 20?
Padła cenna uwaga Jurka, że umieszczanie w jednym rankingu cygar kubańskich i reszty świata jest ułomnym pomysłem. Też tak sądzę. Poszedłbym dalej: jak można zestawiać w jednym rankingu potężne cygara tj. salomon (x2), czy extraordinario z lancerami, czy nawet robusto? To tak jakby wypuścić na ring gościa 40 kg z gościem 130 kg. Przecież te cygara zupełnie inaczej się pali.
Abstrahując od tego, że w tym roku ranking wygląda lepiej niż w ubiegłym, kiedy to wyglądał jak pół d... zza krzaka, to nikt mnie nie przekona, że jest to ranking mający coś wspólnego z wynikami degustacji. To czysty marketing i funkcja obrotów na saldach księgowych CA w pozycji przychody z reklamy. W tamtym roku goście dostali orgazmu z Casa Magna, a dzisiaj już wyjechało poza pierwszą dychę, a za rok zniknie na amen.
Dlaczego do rankingu wjeżdża cygaro w tubie skoro jest wersja bez tuby? Odpowiedź jest prosta: bo się te w tubie słabo sprzedawały i trzeba popchnąć sprzedaż.
W przyszłym roku mogę tydzień przed ogłoszeniem napisać jaki będzie ranking pod warunkiem, że chłopcy z CA pokażą mi swoje księgi rachunkowe
Jedyny słuszny ranking to wystawienie ankiety w necie i wszyscy klikają to co im się najlepiej pali.