Lechu co by łatwiej koordynat złapać,Dziku ma format petit lancero
na szczęście są miejsca gdzie bywa taniej.
wygląda jakby nowa dostawa była
Wersja do druku
Lechu co by łatwiej koordynat złapać,Dziku ma format petit lancero
na szczęście są miejsca gdzie bywa taniej.
wygląda jakby nowa dostawa była
Od pewnego dobrego człowieka z Richmond VA przyleciały .... śnieg, prognoza pogody i kursy walut. Na tą okazję został przygotowany specjalny humidor z La Auchan. W tym gustownym i przepięknym humidorze lądowały rozmaite wyroby tytoniowe, które wypełniły go po dach. Dach zostanie zdjęty w dn. 30 listopada 2010r.
Ps. Paczka opisana jako: "SKI UNDERWARE AND GLOVE SET" :)
zdecydowanie za dużo cedru w tym pojemniku, 1 - 2 listki.... przerabiałem to :)
same zakupy zacne :)
Wow
:thumbup: pyszne bo nie kubańskie :D :ss:
pogada, pogada, co miałby nie pogadać...
piękne zasoby tylko uważaj na wilgotność jeśli dach masz zdejmować dopiero za rok... te "kryształy" potrafią podnieść wilgotność do 80% i więcej...
Wiem,że to nie najlepsze miejsce do dywagacji na ten temat,ale mamy sprawnego moda :D.
Jasiu piszesz,że przerabiałeś to.
przerabiam to w sposób nieustający od 1,5 roku dlatego pytam,skąd taka diagnoza odnośnie listków cedru?
Idąc za teoretyczną logiką, im więcej cedru w humidorze,tym bardziej stabilne warunki dla cygar.
Pojemnik jest zastępczym humidorem,ja wiem ,że pewni osobnicy uważają,że nic tam nie musi być na wzór akryli sygnowanych nazwą Davidoff lub Zino.
Problem z tym rozumowaniem jest taki,że akryle nie są przystosowane do długo czasowego przechowywania cygar a jedynie do bieżącej sprzedaży np w gastronomii.
Cygara leżące w takich akrylach mają szybką i częstą rotacje.
Nie sądze aby Bless wypalił smakołyki w ciągu kilku dni.
Mało tego mam przekonanie do tego,że w tym pudełku potrzeba więcej cedru i to grubszego od listków,trzeba jakieś pudełko osierocić z ścianek cedrowych.
ale to tylko moje zdanie.
Nie tworzy się kumulacja wilgoci,przejmuje ją cedr.
U mnie listki to tylko wyściółka dna aby cygarom było przyjemnie leżeć.
Tak właśnie wciąż przerabiam przechowywanie nadmiaru cygar.
Ponadto po kilku dniach wyjmuję nawilżanie z pudełek,aby zminimalizować skoki wilgoci do 85-90% nie dalej jak dwa dni temu testowałem pudło,mała tuba z kulkami,zrobiła niezłe zamieszanie,nie miało co przyjmować wilgoci i bomba gotowa 92%Rh.
Jeszcze jedna rzecz, nigdy nie wsadzam w tej samej chwili cedru,cygar i nawilżacza.
Cygara nie spadają z nieba więc można się przygotować na ich przywitanie.
Pierwsza czynność, wkładam cedr z nawilżaczem do pudła kontroluje co dzieje się z wilgotnością,dopiero potem siup cygara do pudełka.
Z dość częstym wietrzeniem pudeł i modlitwą o miejsce w jakimś humidorze.
Obecnie jest tego nadmiaru ok 100cygar,to trzy konkretnie gabarytowo wyglądające pudła,do tego utknęło na tydzień 75cygar nie moich,masakra trza się nagłówkować jak to wszystko pogodzić.
swego czasu oprócz humidorów pełnych, miałem też wypełnione 2 pudła po brzegi, obserwowałem, że gdy dawałem za dużo listków wilgotność mi spadała, zacząłem więc dodawać nawilżacze, co wywoływało duży skok wilgotności, po jakimś czasie zostawiałem niewielki nawilżacz i dokładnie jak Ty kładłem jeden cedrowy listek z kubańskich pudełek.... wynik idealne 68%
pozdrawiam
To normalne, że gdy sie doda suche drewno, cedr, to ten pić zacznie a wilgotność spaść musi. Trzeba dać napisty, a im go więcej tym bardziej będzie stabilnie.
Ale wracąjac do blesowych zakupów. Palił ktoś (poza User'em) te HdMEDK? Dostałem 3 takie cygara od kolegi i nie wiem ... już mogę palić czy raczej kisić?
a i u mnie dzisiaj małe co nieco wylądowało.....
http://i191.photobucket.com/albums/z...0/S6001317.jpg
http://i191.photobucket.com/albums/z...0/S6001318.jpg
http://i191.photobucket.com/albums/z...0/S6001325.jpg
jeszcze raz wielkie dzięki Jacku :)
pozdrawiam
Co w tym pudełku leży?